Contentmarketingstrategie in 4 stappen

 

Vorige week schreef ik nog een blog over het hoe inbound-marketing steeds bepalender wordt en dat ook de vakgebieden sales & marketing andere strategieën in moeten gaan zetten om klanten te werven. Een unieke klantbeleving was de keyfactor. Contentmarketing helpt bij het creëren van die unieke klantbelevenis. De trends op het gebied van marketing in 2017 laten zien dat marketeers steeds meer inzetten op contentmarketing.

 

De uitdaging van een contentmarketingstrategie

De uitdaging van contentmarketing zit hem in het creëren van iets wat mensen leuk vinden. ‘’Creating content that people love, helps you generate more of what you love’’. Traffic naar je website, leads en nieuwe klanten. Klinkt geweldig, maar hoe doe je dit nu? In dit blog zoom ik in op de vier onderdelen van een contentstrategie:

  • Het creëren van je buyer persona’s
  • Het optimaliseren van je teksten op leesbaarheid en bereik
  • Het verspreiden van je content via meerdere kanalen
  • Het blijven meten van je content performance

 

Start bij de basis; je buying persona

Begin bij de basis. Bepaal voor wie je de content schrijft. Wie is jouw buyer persona? Wie is die ideale klant? Maak een semi-fictie persoon. Heb je al klanten? Kijk dan naar hun profiel. Wie zijn zij en wat doen zij? Denk hierbij aan demografische aspecten als leeftijd, functie, branche enzovoort. Daarnaast is het belangrijk om goals en uitdagingen van de persona in kaart te brengen. Zo krijg je goed inzicht in de pijnpunten van je doelgroepen. De pijnpunten die jij met jouw product of dienst oplost. Je buyer persona informeert je over een strategie, tijd en plaats.

Op basis van je buyer persona kun je gaan bepalen welke content je gaat creëren. Hier ligt de grootste uitdaging. Wat gaat jouw content concurrerend maken? Is het de waarde of relevantie van de content, is het tijdloos of uniek? Om op te vallen, moet je anders zijn. Maak content inspirerend, bruikbaar en creëer content dat zorgt voor empathie.

Content, contentmarketingstrategie, tips content

Optimaliseer en ontdek

Het schrijven van interessante en waardevolle artikelen voor je blog helpt je aan meer verkeer op je website. Wist je dat bedrijven die bloggen 13 keer vaker een positieve ROI halen? Toch is een salade met alleen maar sla ook zo saai. Je wilt iets meer variatie, een komkommertje, appeltje en dressing geven soms net meer pit en smaak en zorgen ervoor dat je die salade ook daadwerkelijk eet. Met content precies hetzelfde. Varieer. Zet een mix van verschillende content in. Schrijf, maak prachtige foto’s, infographics, video’s en podcasts. Deel waardevolle presentaties of e-books. Er zijn zoveel mooie manieren te verzinnen om waardevolle informatie bij de klant of doelgroep te brengen, zodat ze het ook willen lezen of zien.

Je Google Analytics geeft je inzicht in de best bezochte pagina’s op je website. Misschien dat een van deze pagina’s een blog is. Open je blogpagina en kijk er nog eens kritisch naar. Je hebt een waardevol stuk geschreven voor je doelgroep. Optimaliseer dit stuk. Maak het nog sterker en beter. Een nieuwe titel of een extra call-to-action onder aan de tekst.

79% van de mensen zullen je blog nooit lezen. Zij skimmen de tekst. (bron: Jakob Nielsen, How users read on the web, 1997) Skim je eigen teksten eens. Zorg voor een logische indeling en maak je content makkelijk leesbaar.

 

1+1 = 3

Je hebt inspirerende en unieke content op je website maar weinig traffic. Content moet je delen wil je groeien. Social media helpen ons om de content onder de aandacht te brengen bij de doelgroep.

Je bent niet de enige die zijn of haar content deelt via social media. Zorg daarom dat je feiten, cijfers en quote’s gebruikt om de aandacht van je doelgroep te trekken. Het werkt! Daarnaast kun je op social media al je berichten promoten. Varieer in je updates. Plaats een blog, afgewisseld met een persoonlijk bericht over een teamuitje of een infographic.

 

Content analyseren

Meten is weten, ook met content. Analyseer regelmatig je content. Via welke bronnen komt je verkeer binnen? Wat is de engagement op je content? Je komt er snel genoeg achter welke content interessant is geweest voor je doelgroep. Zodra je op regelmatige basis gaat beginnen met het creëren en verspreiden van content, zal het aantal bezoekers op je website stijgen.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van sales, marketing en leadgeneratie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.Aan goede ideeën geen gebrek |

Klantcase Drake & FarrellDrake & Farrell is een logistiek dienstverlener uit Bleiswijk. Al bijna vijftien jaar ontwikkelen ze nieuwe initiatieven om de retourverwerking en logistiek van organisaties als KPN, Caiw. en Heineken constant te verbeteren. Nasano doet sinds een halfjaar marktonderzoek voor een van de initiatieven van het bedrijf “snelle reparatie service” zodat dit nieuwe initiatief zo effectief en succesvol mogelijk in de markt wordt gebracht.

De goegemeenteErik Hofland is samen met 2 andere collega’s verantwoordelijk voor de Business Development bij Drake & Farrell. “Bij ons krijgen mensen met een goed idee en verhaal vaak de ruimte, zegt hij trots. Maar ik zag ook dat initiatieven soms niet goed van de grond kwamen. Wat beter kon was vooraf meer inzicht verkrijgen in de behoefte en potentie van de markt. We hadden behoefte aan professionele marktverkenning en -inzicht. Analyses over de concrete interesse van reparatie-partners en potentiële klanten bijvoorbeeld, en natuurlijk de vraag of er in het verleden en huidig al soortgelijke ideeën waren geweest.”

Aannames validerenErik Hofland schakelde de hulp in van Nasano Management. “Tijdens een tweedaagse workshop kwamen we erachter dat veel aannames niet gevalideerd waren. Nasano scherpte onze proposities aan, stelde buyer personas op en beoordeelde ons businessplan. Daarna gingen ze het land in om op basis van interviews en marktonderzoek die nieuwe aannames te valideren.”

Slagvaardig en pro-actief“We zijn tevreden met de uitkomsten van het onderzoek. We hebben ons businessplan er effectief op aangepast. Nasano liet zien dat ze slagvaardig zijn: meteen de mouwen opstropen en aan de slag gaan. Ze zijn betrokken en behoorlijk flexibel: Als iets net even anders loopt qua tijd of budget, passen ze zich daar meteen op aan. Ook fijn: ik kan altijd bellen met een marketingvraag, ook als dat uit pure nieuwsgierigheid is. Ze ondersteunen dus niet alleen, maar hebben naar mij ook een coachende rol waarin ik mijn kennis aanzienlijk kan vergroten. Dat is erg waardevol.”

Touchpoints

Binnen het vakgebied marketing wordt voor touchpoints de volgende definitie gehanteert: de verschillende kanalen, acties en contactmomenten die een klant heeft met jouw organisatie. Bijvoorbeeld een Adwords-advertenties, een blog dat je deelt via social media, of een advertentie in een tijdschrift. Het zijn de momenten waarop een (potentiële) klant in contact komt met jouw onderneming. Ieder contactmoment zorgt weer voor een beleving bij de klant en bepaalt de manier waarop deze (potentiële) klant naar jouw organisatie kijkt.

Waardepropositie

Een omschrijving van de toegevoegde waarde van jouw product of dienst. Een toegevoegde waarde waar jouw klant behoefte aan heeft.  Het ontwerpen van een waardepropositie is een proces dat je helpt te begrijpen waar je klanten dagelijks mee bezig zijn (taken), waar zij tegenaanlopen (pijnpunten) en wat zij graag willen bereiken (voordelen). Het helpt al je werknemers te begrijpen waarvoor je het doet, en voorkomt dat je een hoop investeert in ideeën die uiteindelijk niks opleveren.  Ontwerp, test en lever een product of dienst dat daadwerkelijk een toegevoegde waarde heeft voor jouw klant.

Aanvalsplan

Een aanvalsplan is te omschrijven als een concrete planning van doorgaans 13 weken. Een planning met activiteiten en wie, wat , wanneer gaat uitvoeren. Onze klanten weten op deze manier precies in welke week er belangrijke activiteiten plaatsvinden.

Acquisitie

Onder (koude) acquisitie verstaan we het telefonisch benaderen van potentiële leads. Het doel tijdens het acquisitie gesprek is het maken van afspraken met de gewenste DMU, de persoon met beslissingsbevoegdheid.

Databaseverrijking

Een databaseverrijking wordt uitgevoerd met het doel een volledig en recente database te realiseren. Geen verouderde adressen, maar een databestand met juiste contactpersonen voor campagnes of opvolging door sales.

Tone-of-voice

De stijl in woord en geschrift waarop een organisatie communiceert met haar doelgroep wordt de tone-of-voice genoemd. Een tone-of-voice kan omschreven als formeel, zakelijk en koel, of juist infomeel, open, ondeugend en hartelijk. Deze omschrijvingen hebben ook impact op de manier waarop de doelgroep naar de organisatie kijkt (het imago). De tone-of-voice is terug te vinden in alle communicatie-uitingen van een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan teksten op de website, een productbrochure, DM’s of e-mailcampagnes.

Buyer Persona

Met een buyer persona specificeren we de interesses, kenmerken en behoeftes van de doelgroep. Wat is bijvoorbeeld de functies binnen de prospect waar jij je op richt? Op welke platformen is hij of zij actief en welke problemen komt deze persoon tegen tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Door in het vel van de klant te kruipen, kom je er precies achter welke marketing activiteiten je in kunt zetten om van de potentiële prospect een klant te maken.

 

Laaghangend fruit

Laaghangend fruit zijn leads waar in feite met weinig inspanning en vrij gemakkelijk resultaat is te behalen.  Leads die een productbrochure downloaden, of een contactaanvraag invullen behoren tot laaghangend fruit.

Er is een gegronde reden om te verwachten dat er oprechte interesse in jouw product of dienst bij deze leads.

 

Customer Journey

De customer journey (de klantreis) is de omschrijving van de weg die jouw klant aflegt voordat hij of zij besluit klant te worden en te blijven. Het doel van de customer journey is om inzicht te krijgen in bepalende contactmomenten met jou klanten.

Hiervoor is de customer journey opgedeeld in vijf fasen. Bij het ontwerpen van de customer journey beschrijf je per fase, de taken, emoties en gebruikte kanalen/touchpoints van je klant.  Vervolgens bepaal je per fase welke content op welke kanalen jij inzet om je potentiële klanten te bereiken. Een krachtige tool voor een complete marketingstrategie.

 

Salespitch

Een salespitch is een korte introductie voorzien van overtuigende argumenten jegens jouw gesprekspartner. Wie begint met een salespitch te ontwerpen moet er rekening mee houden dat je niet langer dan twee minuten hebt voordat de prospect besluit of hij wel of niet met jou verder wil praten. Een goede salespitch voorbereiden vergt tijd en creativiteit maar helpt elke sales om een perfecte eerste indruk achter te laten bij de prospect.