Vier fundamenten voor ondernemers die willen groeien. Beheers jij alle vier de fundamenten al?

Geplaatst door Esmee Benning

Een gezonde groeistrategie. Dat is waar de meeste van onze klanten naar streven. Voorspelbaar zijn en een maximaal resultaat halen uit de sales- en marketinginvestering. Dé juiste manier om dit te bereiken bestaat niet. Maar door ervaring en expertise weten we wel dat bedrijven die ‘gezond’ groeien een aantal gemeenschappelijke elementen hebben in hun groeistrategie. En deze elementen hebben wij samengevoegd tot vier hoofdfundamenten. Ik geef je hier een korte samenvatting van deze vier fundamenten

Fundament 1: Duurzaam waarde toevoegen aan je onderneming 

Je bent als ondernemer altijd bezig met het creëren van waarde. De persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers of je bijdrage aan een duurzame en milieuvriendelijkere omgeving. Maar welke waarde heeft jouw onderneming voor je klanten? Dit is de basis van het eerste fundament. Want als jouw product of dienst geen expliciete toegevoegde waarde heeft voor de klant kun jij nooit duurzaam waarde toevoegen aan je onderneming. Het begint met een waardepropositie. Achterhalen wat de klant nodig heeft en wil, is de basis. Ontdek hoe je een waardepropositie ontwikkelt in slechts vier stappen.

Fundament 2: Leads genereren met een geïntegreerde sales en marketing aanpak

Veel organisaties doen iets met marketing of sales. Er staan een aantal personen in het CRM-systeem die staan gemarkeerd als prospect. Of de accountmanagers hebben een Excel sheet met wat (verouderde) data. Er wordt een keer een post geplaatst op social media. Maar juist een geïntegreerde aanpak van sales en marketing zorgt ervoor dat je die pieken en dalen van leads die je hebt met alleen sales of marketing opvangt. Een geïntegreerde aanpak van sales en marketing is het tweede fundament voor een gezonde groeistrategie. 

 

Fundament 3: De som der delen  

De som der delen is het derde fundament en komt eigenlijk op het volgende neer: Om klanten te trekken en kennis te laten maken met jouw organisatie moeten er meerdere touchpoints gecreëerd worden. Met touchpoints bedoelen we het aantal keren dat een klant wordt aangeraakt’ in de vorm van advertenties, blogposts en bijvoorbeeld e-mails. Al deze touchpoints samen vormen de klantreis.  

 

Fundament 4: Meten is weten

Sales en marketing is geen exacte wetenschap, helaas. Maar het is wel een getallenspel. Er is een relatie tussen wat je ‘er in stopt’ en wat je ‘er uit krijgt’. Door controle te krijgen over dit getallenspel, word je voorspelbaar. Precies dat is wat iedere ondernemer zoekt. Voorspelbaar worden, doe je door te meten. Alles draait om de data. Niemand wordt ‘ineens’ klant. Dit is een proces. En deze processen moet je in kaart brengen. Hoe? Door funnels te creëren. Een funnel kan je eigenlijk het beste omschrijven als een trechter. Op het moment dat je precies weet wat er in gaat (input) en wat er doorheen gaat (throughput), is het voorspelbaar wat er uiteindelijk uitkomt (output); een lead. Door je processen in kaart te brengen en te blijven meten leg je de basis van het vierde en tevens laatste fundament voor gezonde groei. 

Uiteraard is dit maar een beknopte versie van het hele verhaal rondom de vier fundamenten. Maar omdat wij denken dat dit wel de cruciale fundamenten zijn voor een goede groeistrategie hebben wij een whitepaper ontwikkeld. In deze whitepaper staan de vier fundamenten uitgebreid omschreven inclusief voorbeelden en toepassingen.

 

Aan goede ideeën geen gebrek |

Klantcase Drake & FarrellDrake & Farrell is een logistiek dienstverlener uit Bleiswijk. Al bijna vijftien jaar ontwikkelen ze nieuwe initiatieven om de retourverwerking en logistiek van organisaties als KPN, Caiw. en Heineken constant te verbeteren. Nasano doet sinds een halfjaar marktonderzoek voor een van de initiatieven van het bedrijf “snelle reparatie service” zodat dit nieuwe initiatief zo effectief en succesvol mogelijk in de markt wordt gebracht.

De goegemeenteErik Hofland is samen met 2 andere collega’s verantwoordelijk voor de Business Development bij Drake & Farrell. “Bij ons krijgen mensen met een goed idee en verhaal vaak de ruimte, zegt hij trots. Maar ik zag ook dat initiatieven soms niet goed van de grond kwamen. Wat beter kon was vooraf meer inzicht verkrijgen in de behoefte en potentie van de markt. We hadden behoefte aan professionele marktverkenning en -inzicht. Analyses over de concrete interesse van reparatie-partners en potentiële klanten bijvoorbeeld, en natuurlijk de vraag of er in het verleden en huidig al soortgelijke ideeën waren geweest.”

Aannames validerenErik Hofland schakelde de hulp in van Nasano Management. “Tijdens een tweedaagse workshop kwamen we erachter dat veel aannames niet gevalideerd waren. Nasano scherpte onze proposities aan, stelde buyer personas op en beoordeelde ons businessplan. Daarna gingen ze het land in om op basis van interviews en marktonderzoek die nieuwe aannames te valideren.”

Slagvaardig en pro-actief“We zijn tevreden met de uitkomsten van het onderzoek. We hebben ons businessplan er effectief op aangepast. Nasano liet zien dat ze slagvaardig zijn: meteen de mouwen opstropen en aan de slag gaan. Ze zijn betrokken en behoorlijk flexibel: Als iets net even anders loopt qua tijd of budget, passen ze zich daar meteen op aan. Ook fijn: ik kan altijd bellen met een marketingvraag, ook als dat uit pure nieuwsgierigheid is. Ze ondersteunen dus niet alleen, maar hebben naar mij ook een coachende rol waarin ik mijn kennis aanzienlijk kan vergroten. Dat is erg waardevol.”

Touchpoints

Binnen het vakgebied marketing wordt voor touchpoints de volgende definitie gehanteert: de verschillende kanalen, acties en contactmomenten die een klant heeft met jouw organisatie. Bijvoorbeeld een Adwords-advertenties, een blog dat je deelt via social media, of een advertentie in een tijdschrift. Het zijn de momenten waarop een (potentiële) klant in contact komt met jouw onderneming. Ieder contactmoment zorgt weer voor een beleving bij de klant en bepaalt de manier waarop deze (potentiële) klant naar jouw organisatie kijkt.

Waardepropositie

Een omschrijving van de toegevoegde waarde van jouw product of dienst. Een toegevoegde waarde waar jouw klant behoefte aan heeft.  Het ontwerpen van een waardepropositie is een proces dat je helpt te begrijpen waar je klanten dagelijks mee bezig zijn (taken), waar zij tegenaanlopen (pijnpunten) en wat zij graag willen bereiken (voordelen). Het helpt al je werknemers te begrijpen waarvoor je het doet, en voorkomt dat je een hoop investeert in ideeën die uiteindelijk niks opleveren.  Ontwerp, test en lever een product of dienst dat daadwerkelijk een toegevoegde waarde heeft voor jouw klant.

Aanvalsplan

Een aanvalsplan is te omschrijven als een concrete planning van doorgaans 13 weken. Een planning met activiteiten en wie, wat , wanneer gaat uitvoeren. Onze klanten weten op deze manier precies in welke week er belangrijke activiteiten plaatsvinden.

Acquisitie

Onder (koude) acquisitie verstaan we het telefonisch benaderen van potentiële leads. Het doel tijdens het acquisitie gesprek is het maken van afspraken met de gewenste DMU, de persoon met beslissingsbevoegdheid.

Databaseverrijking

Een databaseverrijking wordt uitgevoerd met het doel een volledig en recente database te realiseren. Geen verouderde adressen, maar een databestand met juiste contactpersonen voor campagnes of opvolging door sales.

Tone-of-voice

De stijl in woord en geschrift waarop een organisatie communiceert met haar doelgroep wordt de tone-of-voice genoemd. Een tone-of-voice kan omschreven als formeel, zakelijk en koel, of juist infomeel, open, ondeugend en hartelijk. Deze omschrijvingen hebben ook impact op de manier waarop de doelgroep naar de organisatie kijkt (het imago). De tone-of-voice is terug te vinden in alle communicatie-uitingen van een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan teksten op de website, een productbrochure, DM’s of e-mailcampagnes.

Buyer Persona

Met een buyer persona specificeren we de interesses, kenmerken en behoeftes van de doelgroep. Wat is bijvoorbeeld de functies binnen de prospect waar jij je op richt? Op welke platformen is hij of zij actief en welke problemen komt deze persoon tegen tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Door in het vel van de klant te kruipen, kom je er precies achter welke marketing activiteiten je in kunt zetten om van de potentiële prospect een klant te maken.

 

Laaghangend fruit

Laaghangend fruit zijn leads waar in feite met weinig inspanning en vrij gemakkelijk resultaat is te behalen.  Leads die een productbrochure downloaden, of een contactaanvraag invullen behoren tot laaghangend fruit.

Er is een gegronde reden om te verwachten dat er oprechte interesse in jouw product of dienst bij deze leads.

 

Customer Journey

De customer journey (de klantreis) is de omschrijving van de weg die jouw klant aflegt voordat hij of zij besluit klant te worden en te blijven. Het doel van de customer journey is om inzicht te krijgen in bepalende contactmomenten met jou klanten.

Hiervoor is de customer journey opgedeeld in vijf fasen. Bij het ontwerpen van de customer journey beschrijf je per fase, de taken, emoties en gebruikte kanalen/touchpoints van je klant.  Vervolgens bepaal je per fase welke content op welke kanalen jij inzet om je potentiële klanten te bereiken. Een krachtige tool voor een complete marketingstrategie.

 

Salespitch

Een salespitch is een korte introductie voorzien van overtuigende argumenten jegens jouw gesprekspartner. Wie begint met een salespitch te ontwerpen moet er rekening mee houden dat je niet langer dan twee minuten hebt voordat de prospect besluit of hij wel of niet met jou verder wil praten. Een goede salespitch voorbereiden vergt tijd en creativiteit maar helpt elke sales om een perfecte eerste indruk achter te laten bij de prospect.