Een mooi product een nieuw idee of dienst. Je weet zeker dat jij de markt gaat veroveren met jouw concept. Dit is wat de doelgroep nodig heeft. Maar is dit ook zo? Is dit echt ‘iets’ waar de doelgroep op zit te wachten? En met welke boodschap en middelen ga jij jouw product of dienst aan de man brengen? Om antwoord te kunnen geven op deze vragen en erachter te komen hoe jij het beste de markt op kan gaan, begin je met een marktonderzoek. In dit artikel vertel ik je welke soorten marktonderzoeken er zijn en welke stappen je moet volgen voor een compleet valide onderzoek.
Soorten marktonderzoek
Bestaat je product of dienst al, maar wil je graag een nieuwe markt betreden? Of begin je met een heel nieuw concept? Afhankelijk van jouw doel, product of dienst zijn er verschillende marktonderzoeken.
Klantonderzoek
Heb je al een dienst of product en een klantenkring? Jouw bestaande klanten kunnen je het beste vertellen wat er goed of fout is aan jouw product of dienst. Door vragen te stellen als ‘’Wat is het grootste voordeel van mijn product of dienst?’’ of ‘’Op welke aspecten scoor ik beter dan mijn concurrent?’’ kom je achter de USP’s van jouw product, dienst of bedrijf.
Doelgroep/branche onderzoek
Bezig met een nieuw product of dienst op een hele nieuwe markt te introduceren? Begin dan met een doelgroeponderzoek. Kom erachter of jouw idee werkelijk aansluit bij je potentiële klanten. Bepaal je doelgroep. Stel een aantal criteria op waar je doelgroep aan moet voldoen. Gebruik cijfers van het CBS of de Kamer van Koophandel om erachter te komen hoe groot je onderzoek moet zijn om een representatief resultaat te krijgen
Concurrentieonderzoek
Is jouw idee uniek of zijn er meerdere concurrenten? Zodra je weet hoe je concurrenten het doen, weet je ook hoe jij je kunt onderscheiden. Zijn er veel concurrenten? Baken dan je onderzoek af en start met het onderzoeken van de drie tot vijf grootste marktspelers. Bepaal welke factoren hen uniek maken en/of er punten zijn waarop jij het beter kan doen. Het grootste gedeelte van je concurrentieonderzoek is online uit te voeren. Bekijk de website van je concurrenten en stel je voor dat je een klant bent. Schrijf dan per concurrent de voor- en nadelen op.
Nu je weet welk marktonderzoek je gaat uitvoeren, bepaal je de methode.
Kwalitatief of kwantitatief?
Er zijn twee soorten onderzoeksmethoden: kwalitatief en kwantitatief. Bij kwalitatief onderzoek ga je dieper in op de wensen en behoeften van de doelgroep. Je vraagt naar de mening van de doelgroep door middel van open vragen. Bij een kwantitatief onderzoek stel je gesloten vragen. Dit gebeurt meestal in de vorm van een (online) enquête. Let er op dat je bij een kwantitatief onderzoek een bepaald aantal deelnemers nodig hebt binnen je doelgroep voordat je onderzoek representatief is. Dit doe je door middel van een steekproef.
Opstellen vragenlijst
Dit is de belangrijkste stap uit het marktonderzoek. De lastigste. Welke vragen moet je stellen om de juiste conclusies te kunnen trekken? Op basis van je keuze voor een kwalitatief of kwantitatief onderzoek, bepaal je of je open of gesloten vragen moet stellen. Een logische opbouw in de vragenlijst is van groot belang.
- Begin met algemene vragen en maak ze dan specifieker
- Probeer de vragen simpel te houden. Het liefst in spreektaal
- Vermijd suggestieve vragen
Test je vragenlijst. Zijn je vragen duidelijk en krijg je een antwoord waar je iets mee kan?

Een marktonderzoek is belangrijk om te bepalen met welke boodschap en middelen jij effectief je doelgroep kan benaderen. Daarnaast is het voor een nieuw product in een nieuwe markt dé basis voor het businessplan. Kun je wel wat hulp gebruiken bij jouw marktonderzoek check dan eens onze pagina ‘bepaal je doelmarkt’ en ontdek welke hulp wij jou kunnen bieden.