Marktonderzoek 

Hoe attractief ben jij voor jouw markt?

Geplaatst door Esmee Benning

Een mooi product een nieuw idee of dienst. Je weet zeker dat jij de markt gaat veroveren met jouw concept. Dit is wat de doelgroep nodig heeft. Maar is dit ook zo? Is dit echt ‘iets’ waar de doelgroep op zit te wachten? En met welke boodschap en middelen ga jij jouw product of dienst aan de man brengen? Om antwoord te kunnen geven op deze vragen en erachter te komen hoe jij het beste de markt op kan gaan, begin je met een marktonderzoek. In dit artikel vertel ik je welke soorten marktonderzoeken er zijn en welke stappen je moet volgen voor een compleet valide onderzoek.

Soorten marktonderzoek

Bestaat je product of dienst al, maar wil je graag een nieuwe markt betreden? Of begin je met een heel nieuw concept? Afhankelijk van jouw doel, product of dienst zijn er verschillende marktonderzoeken.

Klantonderzoek

Heb je al een dienst of product en een klantenkring? Jouw bestaande klanten kunnen je het beste vertellen wat er goed of fout is aan jouw product of dienst. Door vragen te stellen als ‘’Wat is het grootste voordeel van mijn product of dienst?’’ of ‘’Op welke aspecten scoor ik beter dan mijn concurrent?’’ kom je achter de USP’s van jouw product, dienst of bedrijf.

Doelgroep/branche onderzoek

Bezig met een nieuw product of dienst op een hele nieuwe markt te introduceren? Begin dan met een doelgroeponderzoek. Kom erachter of jouw idee werkelijk aansluit bij je potentiële klanten. Bepaal je doelgroep. Stel een aantal criteria op waar je doelgroep aan moet voldoen. Gebruik cijfers van het CBS of de Kamer van Koophandel om erachter te komen hoe groot je onderzoek moet zijn om een representatief resultaat te krijgen

Concurrentieonderzoek

Is jouw idee uniek of zijn er meerdere concurrenten? Zodra je weet hoe je concurrenten het doen, weet je ook hoe jij je kunt onderscheiden. Zijn er veel concurrenten? Baken dan je onderzoek af en start met het onderzoeken van de drie tot vijf grootste marktspelers. Bepaal welke factoren hen uniek maken en/of er punten zijn waarop jij het beter kan doen. Het grootste gedeelte van je concurrentieonderzoek is online uit te voeren. Bekijk de website van je concurrenten en stel je voor dat je een klant bent. Schrijf dan per concurrent de voor- en nadelen op. 

Nu je weet welk marktonderzoek je gaat uitvoeren, bepaal je de methode.

Kwalitatief of kwantitatief?

Er zijn twee soorten onderzoeksmethoden: kwalitatief en kwantitatief. Bij kwalitatief onderzoek ga je dieper in op de wensen en behoeften van de doelgroep. Je vraagt naar de mening van de doelgroep door middel van open vragen. Bij een kwantitatief onderzoek stel je gesloten vragen. Dit gebeurt meestal in de vorm van een (online) enquête.  Let er op dat je bij een kwantitatief onderzoek een bepaald aantal deelnemers nodig hebt binnen je doelgroep voordat je onderzoek representatief is. Dit doe je door middel van een steekproef.

Opstellen vragenlijst

Dit is de belangrijkste stap uit het marktonderzoek. De lastigste. Welke vragen moet je stellen om de juiste conclusies te kunnen trekken? Op basis van je keuze voor een kwalitatief of kwantitatief onderzoek, bepaal je of je open of gesloten vragen moet stellen. Een logische opbouw in de vragenlijst is van groot belang.

  • Begin met algemene vragen en maak ze dan specifieker
  • Probeer de vragen simpel te houden. Het liefst in spreektaal
  • Vermijd suggestieve vragen

Test je vragenlijst. Zijn je vragen duidelijk en krijg je een antwoord waar je iets mee kan?

Marktonderzoek, doelgroepbepaling, doelgroep onderzoek, vragenlijst

Een marktonderzoek is belangrijk om te bepalen met welke boodschap en middelen jij effectief je doelgroep kan benaderen. Daarnaast is het voor een nieuw product in een nieuwe markt dé basis voor het businessplan. Kun je wel wat hulp gebruiken bij jouw marktonderzoek check dan eens onze pagina ‘bepaal je doelmarkt’ en ontdek welke hulp wij jou kunnen bieden.

Aan goede ideeën geen gebrek |

Klantcase Drake & FarrellDrake & Farrell is een logistiek dienstverlener uit Bleiswijk. Al bijna vijftien jaar ontwikkelen ze nieuwe initiatieven om de retourverwerking en logistiek van organisaties als KPN, Caiw. en Heineken constant te verbeteren. Nasano doet sinds een halfjaar marktonderzoek voor een van de initiatieven van het bedrijf “snelle reparatie service” zodat dit nieuwe initiatief zo effectief en succesvol mogelijk in de markt wordt gebracht.

De goegemeenteErik Hofland is samen met 2 andere collega’s verantwoordelijk voor de Business Development bij Drake & Farrell. “Bij ons krijgen mensen met een goed idee en verhaal vaak de ruimte, zegt hij trots. Maar ik zag ook dat initiatieven soms niet goed van de grond kwamen. Wat beter kon was vooraf meer inzicht verkrijgen in de behoefte en potentie van de markt. We hadden behoefte aan professionele marktverkenning en -inzicht. Analyses over de concrete interesse van reparatie-partners en potentiële klanten bijvoorbeeld, en natuurlijk de vraag of er in het verleden en huidig al soortgelijke ideeën waren geweest.”

Aannames validerenErik Hofland schakelde de hulp in van Nasano Management. “Tijdens een tweedaagse workshop kwamen we erachter dat veel aannames niet gevalideerd waren. Nasano scherpte onze proposities aan, stelde buyer personas op en beoordeelde ons businessplan. Daarna gingen ze het land in om op basis van interviews en marktonderzoek die nieuwe aannames te valideren.”

Slagvaardig en pro-actief“We zijn tevreden met de uitkomsten van het onderzoek. We hebben ons businessplan er effectief op aangepast. Nasano liet zien dat ze slagvaardig zijn: meteen de mouwen opstropen en aan de slag gaan. Ze zijn betrokken en behoorlijk flexibel: Als iets net even anders loopt qua tijd of budget, passen ze zich daar meteen op aan. Ook fijn: ik kan altijd bellen met een marketingvraag, ook als dat uit pure nieuwsgierigheid is. Ze ondersteunen dus niet alleen, maar hebben naar mij ook een coachende rol waarin ik mijn kennis aanzienlijk kan vergroten. Dat is erg waardevol.”

Touchpoints

Binnen het vakgebied marketing wordt voor touchpoints de volgende definitie gehanteert: de verschillende kanalen, acties en contactmomenten die een klant heeft met jouw organisatie. Bijvoorbeeld een Adwords-advertenties, een blog dat je deelt via social media, of een advertentie in een tijdschrift. Het zijn de momenten waarop een (potentiële) klant in contact komt met jouw onderneming. Ieder contactmoment zorgt weer voor een beleving bij de klant en bepaalt de manier waarop deze (potentiële) klant naar jouw organisatie kijkt.

Waardepropositie

Een omschrijving van de toegevoegde waarde van jouw product of dienst. Een toegevoegde waarde waar jouw klant behoefte aan heeft.  Het ontwerpen van een waardepropositie is een proces dat je helpt te begrijpen waar je klanten dagelijks mee bezig zijn (taken), waar zij tegenaanlopen (pijnpunten) en wat zij graag willen bereiken (voordelen). Het helpt al je werknemers te begrijpen waarvoor je het doet, en voorkomt dat je een hoop investeert in ideeën die uiteindelijk niks opleveren.  Ontwerp, test en lever een product of dienst dat daadwerkelijk een toegevoegde waarde heeft voor jouw klant.

Aanvalsplan

Een aanvalsplan is te omschrijven als een concrete planning van doorgaans 13 weken. Een planning met activiteiten en wie, wat , wanneer gaat uitvoeren. Onze klanten weten op deze manier precies in welke week er belangrijke activiteiten plaatsvinden.

Acquisitie

Onder (koude) acquisitie verstaan we het telefonisch benaderen van potentiële leads. Het doel tijdens het acquisitie gesprek is het maken van afspraken met de gewenste DMU, de persoon met beslissingsbevoegdheid.

Databaseverrijking

Een databaseverrijking wordt uitgevoerd met het doel een volledig en recente database te realiseren. Geen verouderde adressen, maar een databestand met juiste contactpersonen voor campagnes of opvolging door sales.

Tone-of-voice

De stijl in woord en geschrift waarop een organisatie communiceert met haar doelgroep wordt de tone-of-voice genoemd. Een tone-of-voice kan omschreven als formeel, zakelijk en koel, of juist infomeel, open, ondeugend en hartelijk. Deze omschrijvingen hebben ook impact op de manier waarop de doelgroep naar de organisatie kijkt (het imago). De tone-of-voice is terug te vinden in alle communicatie-uitingen van een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan teksten op de website, een productbrochure, DM’s of e-mailcampagnes.

Buyer Persona

Met een buyer persona specificeren we de interesses, kenmerken en behoeftes van de doelgroep. Wat is bijvoorbeeld de functies binnen de prospect waar jij je op richt? Op welke platformen is hij of zij actief en welke problemen komt deze persoon tegen tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Door in het vel van de klant te kruipen, kom je er precies achter welke marketing activiteiten je in kunt zetten om van de potentiële prospect een klant te maken.

 

Laaghangend fruit

Laaghangend fruit zijn leads waar in feite met weinig inspanning en vrij gemakkelijk resultaat is te behalen.  Leads die een productbrochure downloaden, of een contactaanvraag invullen behoren tot laaghangend fruit.

Er is een gegronde reden om te verwachten dat er oprechte interesse in jouw product of dienst bij deze leads.

 

Customer Journey

De customer journey (de klantreis) is de omschrijving van de weg die jouw klant aflegt voordat hij of zij besluit klant te worden en te blijven. Het doel van de customer journey is om inzicht te krijgen in bepalende contactmomenten met jou klanten.

Hiervoor is de customer journey opgedeeld in vijf fasen. Bij het ontwerpen van de customer journey beschrijf je per fase, de taken, emoties en gebruikte kanalen/touchpoints van je klant.  Vervolgens bepaal je per fase welke content op welke kanalen jij inzet om je potentiële klanten te bereiken. Een krachtige tool voor een complete marketingstrategie.

 

Salespitch

Een salespitch is een korte introductie voorzien van overtuigende argumenten jegens jouw gesprekspartner. Wie begint met een salespitch te ontwerpen moet er rekening mee houden dat je niet langer dan twee minuten hebt voordat de prospect besluit of hij wel of niet met jou verder wil praten. Een goede salespitch voorbereiden vergt tijd en creativiteit maar helpt elke sales om een perfecte eerste indruk achter te laten bij de prospect.