Google, hoe optimaliseer ik mijn website voor voice search?
Geplaatst door Esmee Benning
Google, hoe optimaliseer ik mijn website voor voice search?
“Google, ik zoek een Italiaans restaurant in de omgeving’’. Een spraakopdracht die jij ook binnenkort zou kunnen inspreken of misschien al regelmatig doet. Met welk antwoord denk je dat Google komt? De naam van de lokale Italiaan die zijn website heeft geoptimaliseerd voor voice search. Of jij nu een Italiaans restaurant hebt of een softwarebedrijf, voice search gaat invloed krijgen op jouw SEO-strategie en vindbaarheid. In dit blogitem vertel ik je waarom voice search steeds belangrijker gaat worden en hoe jij jouw website voice search ‘ready’ kan maken.
Waarom wordt voice search steeds belangrijker?
Als we ComScore moeten geloven zal in 2020 50% van alle zoekopdrachten via voice search gaan. Hoe groot het daadwerkelijke aandeel van spraakgedreven zoekopdrachten in Nederland gaat worden, weten we niet exact. Dat het aantal explosief toeneemt is wel een feit. De reden? Mede door de komst van de digitale assistenten zoals Alexa (Amazon) en Google Assistant (Google) zijn het aantal spraakgedreven zoekopdrachten gestegen. Eerder alleen voor de Amerikaanse markt tegenwoordig zijn beide devices ook verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Maar ook de hoeveelheid voice searches via de mobiele telefoon nemen toe. De snelheid en het gebruikersgemak waarmee je tot de juiste informatie komt, zorgen ervoor dat steeds meer mensen hun stem gebruiken voor een zoekopdracht.
Verdwijnen de tekstuele zoekopdrachten helemaal?
Nee, dat denk ik niet. Mensen zijn gesteld op hun privacy. In het openbaar vervoer zit merendeel van de passagiers op zijn telefoon. Een groot deel zal ook regelmatig een zoekopdracht invoeren. Een tekst typen is dan toch fijner. Tegen je telefoon praten en daarmee iedereen laten weten wat jij zoekt is geen optie. En zo zijn er nog wel meer situaties te bedenken waarbij je liever je zoekopdracht wil typen dan voice search te gebruiken.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn website klaar is voor voice search?
Er zijn een aantal stappen die jij kan ondernemen om ervoor te zorgen dat jouw website geoptimaliseerd is voor voice search.
1. Featured Snippets
De uitgelichte zoekresultaten bovenaan in Google, noemen we featured snippets. Er wordt eigenlijk direct antwoord gegeven op de vraag van de zoeker. Featured snippets zijn niet nieuw, maar wel steeds belangrijker voor voice search. Google haalt resultaten voor je spraakopdracht vaak uit de featured snippets. Zorg dat je teksten optimaliseert voor de featured snippets. Begin met het schrijven van teksten die antwoord geven op de vraag, wat, hoe, wie, welke en waarom. Voice search vragen beginnen hier vaak mee.
2. Focus op long-tail zoektermen
Optimaliseer je teksten voor langere zoektermen. Een voice search opdracht is vaak langer dan een getypte zin in bijvoorbeeld Google Search. Probeer eens te bedenken welke vragen jouw klanten hebben over je bedrijf, product of dienst. Door deze vragen te achterhalen, kom je tot nieuwe longtail zoektermen. Stop een aantal van deze vragen in een FAQ-pagina. Een manier om zoekmachines snel antwoord te geven op vragen die worden gesteld. De vraag en het bijbehorende antwoord staan namelijk direct onder elkaar, kort en bondig geschreven.
3. Mobiele website optimaal
Aangezien de meeste zoekopdrachten via de mobiele telefoon gaan, moet je website uiteraard volledig geoptimaliseerd zijn voor de mobiele telefoon. Google kijkt naar de snelheid van de website, of de website responsive is, en of de content kort en bondig is. Niemand wil ellelange teksten door scrollen op zijn telefoon.
Het belangrijkste is dat de basis van je website goed is. Zowel de techniek van de website als de content op de website moeten van hoge kwaliteit zijn. Benieuwd of de basis van jouw website goed is? Of wil je er zeker van zijn dat jouw website ‘futureproof’ is? Bekijk onze SEO pakketten en ontdek welk pakket bij jouw organisatie past.